pátek 12. února 2016

Z Colorada do Kansasu

Upozornění pro fanoušky, kteří blog navštěvují pouze kvůli mým fotografiím. Další fotografie s mojí maličkostí je úplně na samém konci příspěvku.


Pokud hádáte, že je titulní fotografie focená v Coloradu, projevujete neuvěřitelné botanické, geografické a detektivní schopnosti.

Jehličnan za mnou je totiž smrk pichlavý, u nás často nazývaný jako smrk stříbrný, jehož domovem je Severní Amerika. V roce 1862 ho objevil Charles Christopher Parry u Pikes Peak. Pikes Peak je hora (4302 m n. m.) v předhůří Skalnatých hor v americkém státě Colorado.


Když byste od této hory putovali vzdušnou čarou přibližně 400 mil téměř přesně na východ, dorazili byste do městečka Salina v Kansasu. Tady v roce 1889 založil  Henry David Lee společnost Lee, vedle Levi Strauss & Co. druhého nejstaršího výrobce džín. (Neplést si s Lee Cooper, což je anglická textilka.) Pokud hádáte, že džíny Lee mám na fotce na sobě, hádáte opět správně. Jde o džíny Lee® Blake - Worn Blue z e-shopu jeans.cz.



Pokud Vás zaujala ta mikina, tak ta je od české společnosti Rafiki, která vyrábí oblečení pro lezce. Nejsem sice lezec, ale musím napsat, že kdykoli v téhle mikině šlapu do patra, leze se mi mnohem líp. Rafiki znamená svahilsky přítel, takže se v mikině cítím velmi přátelsky a zároveň to nevytrubuji do světa všem, kdo svahilsky neumí. 

Ten nápis je vyšitý zajímavým plastickým stehem. Vypadá, jako by byl vyšitý ručně stehem plným nebo kroužkovým. Nebo taky nějakým úplně jiným. Nemůžete po mně chtít, abych znal všechno.



Ještě k tomu smrku: smrk pichlavý pochází sice z Colorada, ale ten na fotce jsem kdysi přivezl z lesní školky v igelitce na kole a zasadil, abych se s ním za pár let mohl fotit coby velký trapper v Coloradu. Jednou to ovšem udělám naopak. Vyfotím se před smrkem ve Skalnatých horách a pošlu fotku, že si užívám doma na zahradě.

Napsala mi jedna čtenářka, že bych měl svoje fotky občas oživit nějakou krasavicí. Beru si to k srdci a následuje důkaz místo slibů. Ten obvaz na snímku nemá funkci módního doplňku (jakože lumbersexuál). Skutečně jsem se zranil při sekání dřeva. Oba useknuté prsty jsem si hned přišil křížkovým stehem a raději překryl obvazem (vyšívat moc neumím).


Na téhle fotce je za mnou dřišťál Thunbergův. Ten zase pochází z Japonska. O vztahu Japonců k džínám bych rád napsal něco v některém dalším příspěvku.

Žádné komentáře:

Okomentovat