pondělí 8. února 2016

Malá kapsa potřetí

Dnes tady měl být test pánských boxerek. Vlezly do toho dvě věci. Teda vlastně nevlezly. Proto se ještě jednou vrátíme k malé kapse u džín. V komentářích k prvnímu příspěvku se objevil tento pohled na to, co se v té kapse od počátku nosilo, cituji:

"Zapalovač Zippo. Přesný rozměr, a díky jeho tvaru se dobře vyndává. Tehdejší majitelé hodinek, řekl bych, nenosili džíny."



To je jistě zcela podnětný příspěvek do diskuze. Zapalovač můžeme vnímat jako přirozenou součást existence prvních majitelů džín, tedy horníků, dělníků, kovbojů a dalších drsných chlapů. Navíc je zapalovač Zippo mezi zapalovači podobnou legendou jako kalhoty Levi's mezi džínami.


Přesto má tahle teorie několik trhlin. V oné malé kapse určitě zapalovač Zippo nosilo a nosí mnoho mužů, rozhodně však nemohla být na první "levisky" doplněna právě za tímto účelem. To, že byla kapsa určena pro kapesní hodinky uvádí na svých stránkách samotná společnost Levi Strauss & Co.

Je tu ovšem ještě jiný zádrhel, který verzi se zapalovačem vylučuje. Zippo je bez debat opravdovou legendou, ale ve srovnání s "leviskami" je to mladý hošík. Společnost Zippo Manufacturing Company vznikla v roce 1932 a o rok později vyrobila svůj první zapalovač. To už se ovšem přes třicet let vyráběly džíny s malou kapsou na pravém boku.

Je tedy nanejvýš pravděpodobné, že tahle kapsa byla určena pro kapesní hodinky a že ty nebyly mezi majiteli prvních džínsů nijak výjimečným předmětem.

Na závěr přece jen ukázka zajímavého spojení dvou zmiňovaných legend. Na obrázku má zapalovač Zippo obleček v podobě zadní kapsy legendárních džín Levi's® 501®.


Žádné komentáře:

Okomentovat