středa 17. února 2016

Levi’s, baseball, football

Značku Levi’s nemá člověk zrovna moc spojenou se sportovními aktivitami. Přesto dvě velmi silné vazby nejslavnějšího výrobce džín na sport existují.


Společnost Levi Strauss & Co. měla hned v počátcích své existence svůj vlastní baseballový tým. To byla v té době nejen u firem v San Franciscu běžná praxe. Mezi takovými firemními týmy panovala velká rivalita. Tým společnosti Levi Strauss & Co. se jmenoval Elesco, což je fonetický přepis iniciál společnosti  L. S. Co. Na snímku je sestava okolo roku 1913.


K téhle fotografii se vrátila společnost po více než sto letech v projektu Levis Vintage Clothing, který rekonstruuje staré fotografie a využívá je při propagaci své kolekce "vintage selvedge" džín.


17. července 2014 byl ve městě Santa Clara otevřen stadion Levi's Stadium. Společnost Levi Strauss & Co tak propůjčila své jméno dalšímu mimořádně populárnímu sportu - americkému fotbalu. 


https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34823654


Na historii spojenou s baseballem ovšem společnost nezapomněla. V roce 2006 se stala sponzorem velmi úspěšného baseballového týmu San Francisco Giants.

By SD Dirk on Flickr - Originally posted to Flickr as "Tim Lincecum", CC BY 2.0
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6629833

Hrát v džínách Levi's baseball nebo v nich provozovat jiný sport asi není úplně ideální. Pokud se ovšem chystáte na akci, kde může dojít k náhlé potřebě uniknout nějakému pronásledovateli (nespokojenému věřiteli, rozzuřenému manželovi, davu fanynek apod.), doporučoval bych džíny volnějšího střihu např. Levi's 504.

Na závěr dnešního povídání zase jednou nějaká muzika. Nabízím k poslechu velmi zajímavou kapelu Rupa & the April Fishes a jejich skladbu Une americaine a Paris. Proč? Zpěvačka (v civilu lékařka) Rupa Marya se mi líbí a narodila se indickým rodičům v Kalifornii. No a v písničce zazní někde na začátku "et moi je viens de san Francisco," což se k leviskám parádně hodí. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat