pátek 15. června 2018

Theremin

Dnes ráno použil Krutov zajímavý pojem: "Léta, kdy se v muzice ještě něco dělo." Trochu mne tenhle termín zarazil. Na jednu stranu mě těší, že jsem ona léta zažil, na stranu druhou mi trochu vadí, že už mě zřejmě žádná zajímavá hudba nečeká.

Nebudu ovšem hořekovat nad současným světem a raději sám sebe (snad i nějaké čtenáře a posluchače) potěším trochou té "staré a dobré muziky".
Po mellotronu bych se dnes věnoval dalšímu exotickému hudebnímu nástroji, thereminu.


Otcem tohoto hudebního nástroje je Lev Sergejevič Těrmen, ruský fyzik a vynálezce. Já se o thereminu dozvěděl poprvé v době, kdy jsem si pořídil CD s hudbou hudebního skladatele jménem Edgard Varèse. Dnes již toto CD nemám, ale pro zájemce přikládám jednu z ukázek.Poslechnete si ji po kliknutí na fotku EV.


Theremin využívali také další skladatelé vážné hudby. My se ovšem přesuneme do zlatých let šedesátých a poslechneme si první regulérní ukázku: Led Zeppelin Whole Lotta Love.

Na theremin tady hraje Jimmy Page a zvuk thereminu zazní v 1:45. Doporučuji ovšem poslechnout si skladbu celou. Fandové Led Zeppelin to jistě udělají i bez mého doporučení.


Skladba byla slyšet poprvé na albu Led Zeppelin II a v koncertním provedení se tak proslavil bezkontaktní hudební nástroj theremin, který byl dosud znám především milovníkům artificiální hudby.


Na obalu alba Led Zeppelin II byla použita fotografie "létajícího cirkusu" barona von Richthofena (The Red Baron). Obličeje pilotů na fotografii byly nahrazeny obličeji členů kapely a dalčími muzikanty. Jedním z nich by měl být Ringo Starr

Další kapelou, která theremin použila, byli surf-rockový Beach Boys.


Koukněme se společně na jejich skladbu Good Vibrations.


Beach Boys ovšem použili upravenou podobu thereminu,  tzv. Tannerin (Electro-theremin). Tento nástroj má podobný zvuk, ale snáz se ovládá.

Další skupinou, která zvuk thereminu využila jsou triphopoví hudebníci Portishead.



Ve skladbě Humming není tento nástroj vidět, ale pozorný čtenář a posluchač jeho zvuk jistě pozná.


Na dalším videu není theremin ani vidět, a nejsem si ani jistý, zda je tu slyšet. Každopádně je Tom Waits mým oblíbencem a jeho video by tu nemělo chybět. Uvádím klip i s jakýmsi podivným obrazovým pozadím a s vědomím toho, že tu možná zní pila.


Teď by to chtělo nějakou ženu, která by ovládala tento nástroj. Na theremin zahraje Barbara Buchholz a v detailu budě její hra dobře vidět. Nejprve fotka této sympatické dámy.


A nyní ještě klip s její hrou na theremin:




Na závěr by to chtělo něco z domácí hudební scény. Plastic People Of The Universe zahrají svoji pověstnou skladbu Magické noci. Na theremin zde hraje Jiří Kabeš.






Ještě by to chtělo nějakou skladbu z okruhu české artificiální hudby. Skladbu pro theremin složil třeba Bohuslav Martinů. Když si do vyhledávače zadáte "Bohuslav Martinů dítě", objeví se dvě fotografie. Budu předpokládat, že Bohuslav Martinů nebyl transvestita a že jde pouze o nějaký omyl. BM by tedy byl chlapec na prvním obrázku. Zv ašeho pohledu je to chlapec vlevo. Ještě si můžete poradit tak, že si vyberete černobílou fotografii dítěte s kratšími vlasy.


V ukázce hraje na theremin dáma. Snad vás to nějak nepoplete.


Na samý závěr ještě vysvětlení úvodní fotografie. Seriál, ve kterém je theremin použit ve znělce, je znám asi většině Čechů. Jde o Vraždy v Midsomeru. Přiznávám, že seriál s nadšením (i pobavením) sleduji a tričko se znakem komisařtví v Caustonu bych si rád pořídil.


Na úplně závěrečný závěr ještě jednou uvedu klip kapely Detektivbyrån - Om Du Möter Varg. Můžete pátrat, kdy tady tahle kapela byla. Myslím pátrat na blogu. Ten, kdo na nich byl osobně, může doplnit informaci o návštěvě do odpovědi. 


Děkuji za pozornost. Váš komisař Vörösmarty.


Žádné komentáře:

Okomentovat