čtvrtek 21. června 2018

בהמות ולויתן

Vlastně pořádně nevím, co mne k dnešnímu povídání přivedlo. Album oblíbené kapely, oblíbený film, moje teorie o vztahu mezi Biblí a lidskými vnitřnostmi, kniha Jób a nestvůry Behemot a Leviatan, ilustrace Williama Blakea? To vše mě už dlouho běhá zbytky mozkové kůry. Ke všemu se asi postupně dostanu a budu doufat, že výsledkem bude povídání, které čtenáře alespoň trochu zaujme.

Pár slov k názvu dnešního povídání. Název by měl být v hebrejštině. Moje studium hebrejštiny bylo však velmi krátké a tudíž velmi nedostatečné. Snažil jsem se v překladačí zadat "česky" Behemot a Leviatan. Omlouvám se všem znalcům za svoji drzost.


Nejprve fotka mé maličkosti. Mám novou košili - černou s bílými puntíky. Čtu knihu Jób v Bibli z roku 1988. Píše se zde o dvou "netvorech" jménem livjatán a behemót. 

 

Tito netvoři také dali název dnešnímu příspěvku a jsou oba na úvodním obrázku. Tímto obrázkem je reprodukce ilustrace pozoruhodného anglického malíře a básníka Williama Blakea.


Pokud srovnáte moji fotografii s podobenkou Williama Blakea, možná si řeknete, že moje lebka musí být velmi nevyužitá oproti lebce Angličanově. Musím čtenáře ubezpečit, že já bych si ve volných chvílích během přenášení mojí podoby na plátno, rozhodně nečmáral perem na rukáv saka. Vyhrnul bych si rukávy a psal bych své poznámky na rukáv bílé košile. Musel bych se převleci, ale to není pro pochopení textu o dvou nestvůrách podstatné.


Posuňme se v povídání o potvůrkách jménem Behemot a Leviatan dále. William Blake se jmenoval také hlavní hrdina filmu Jima Jarmusche Dead Man. Hlavního hrdinu hrál Johnny Depp. Na jeho cestě jej doprovázel indián jménem Nobody. Toho hrál skutečný indián Gary Farmer. Ve filmu se objevují odkazy na poezii Williama Blakea.


Hudbu k filmu hraje Neil Young, což by mohl být jeden z hudebních příspěvků. Vraťme se k jádru dnešního povídání.

Podoba Behemota není úplně jasná. V knize Jób nejsou fotografie, dokonce ani obrázky, tohoto netvora. To samé platí pro Leviatana. Musíme se tedy spokojit s představami některých autorů.


Autorem Leviatana na předchozím obrázku je Keith Thompson. Ten ilustroval knihu Scotta Westerfelda, který napsal i pokračování pod názvem Behemót. Na dalších snímcích jsou obálky obou knih.

Knihy jsou steampunkové. Pokud někomu ze čtenářů není znám pojem steampunk, má možnost zjistit podrobnosti kliknutím na odkaz.
Podívejme se ještě na další obrázek, který se jmenuje Destruction of Leviathan. Vracíme se ke knize Jób. Obrázek ovšem není vloženou ilustrací.


Podívejme se na moji teorii o vztahu mezi Biblí a lidskými vnitřnostmi. Mnozí mystikové předkládali různé metafory nalezené v Bibli. Metafory aplikovatelné na běžný, ale velmi složitý život prostého člověka. Pokusil jsem se o něco podobného. Jádrem mé teorie je to, že každý člověk má Behemota ve svém mozku a Leviatana ve svých tekutinách. Lidské tělo se asi ze 70 % skládá z vody. Všechny krevní cévy v lidském těle měří dohromady cca 96 000 kilometrů. To by v tom byl čert (možná bych měl spíš použít označení Ďábel), aby se v takovém obrovském prostoru nevyskytoval Leviatan!


Mozek samozřejmě také obsahuje určitý objem vody. Současně se mozek neomezuje svojí činností pouze na lebeční dutinu. Zkrátka zbývá ještě dost velký prostor na to, aby se do něj vešel Behemot.


O tom, že se Behemot usídlil v mozku, jsem nezačal uvažovat já. Základy mojí teorie položili jiné velké osobnosti. Například Jack London ve své knize Démon alkohol píše zatím nejasně o jakési nadpřirozené bytosti. Kdo měl někdy trochu alkoholu v hlavě, potvrdí, že se v ní neusídlil nějaký neslaný, nemastný démon, ale přímo Behemot. S tím, že při své práci využívá také Leviatana, bude souhlasit každý, kdo měl nějaké jeho buňky v krvi a měl pak problémy s policií.


Ano, oddělit od sebe Behemota a Leviatana od sebe není jen tak možné. Tihle dva netvoři spolu prostě spolupracují. Na ilustracích to není vyjádřeno tak jednoznačně, ale v knize Jób ano. I když se vědci nemohou zcela shodnout, zda jde v Behemotově případě o hrocha, slona, krokodýla nebo pouze o Jóbovu představu. 
Neskromně se domnívám, že moje teorie uvádí vše na pravou míru. Svědčí o tom také další ilustrace.
Vidíte na obrázku některého z výše uvedených tvorů? Nevidíte? Tak vidíte! Zkuste si teď představit Jóbovu představu. Nepředstavitelné, že?! Jak by se taky tohle všechno vlezlo do tak drobného těla. Pro potřeby dnešního povídání jsem tělo musel zmenšit a převést z trojrozměrného tělesa do dvourozměrného geometrického útvaru. Zkuste si ovšem představit to tělo. Pro muže uvedu ještě krevní oběh ženy.


Tady ovšem nárážíme na drobný problém. Žena na snímku má v krevním oběhu ještě mlíko. Mohu vás uklidnit, Leviatan se cítí dobře i v mléku.
Podívejme se nyní na hudební část dnešního povídání. Nejprve to bude hudební příspěvek, který do dnešního povídání skvěle zapadá už jenom názvem. 



Následuje další kousek od stejného interpreta. Zajímavostí je, že na téhle ukázce s Hazmat Modine spolupracují Gangbé Brass Band a Natalie Merchant.



V další ukázce se spolu s Leviatanem ponořme do jiných vod. Zahraje právě Gangbé Brass Band ze západoafrického státu  Benin.



Následuje Natalie Merchant, kterou už jsem tady pouštěl s kapelou 10 000 Maniacs. Hledejte, Šmudlové...



Další kapelou jsou death metaloví Behemoth. Death metal nějak moc rád nemám, ale moje povídání by bez kapely s takovým názvem bylo neúplné.
Tím by se nám okruh uzavřel, ale ještě nám jeden kousek zbývá.



Posledním hudebním příspěvkem je kousek ze soundtracku k filmu Dead Man od Neila Younga:



Pokud jste došli až sem, zasloužíte si celý film Dead Man v původním znění s hebrejskými titulky. Omlouvám se, ty titulky jsou pouze v češtině.

Žádné komentáře:

Okomentovat