sobota 8. října 2016

La Sape & mbira

Hned úvodem bych chtěl říct, že jsem se při přípravě dnešního příspěvku opravdu hodně snažil. Slunci jsem se vystavoval každý okamžik, kdy to mělo aspoň trochu nějaký význam.

Bohužel, nepodařilo se mi opalováním dosáhnout barvy, kterou bych mohl s klidným svědomím na vlastní kůži ilustrovat dnešní téma. Chtěl bych dnes napsat pár řádků o čokoládových konžských gentlemanech - Le Sapeurs.


Tohle označení vychází z konžského dialektu. La Sape je zkratka z Société des Ambianceurs et des Personnes Élégantes (The Society of Ambiance-Makers and Elegant People) . Tohle hnutí má prý kořeny hluboko v koloniální éře Konga, kdy se francouzští kolonizátoři snažili "polonahé divochy" civilizovat pomocí obnošeného ošacení dovezeného z Paříže.


Místní časem pohrdli touto formou second handu a začali šít vlastní oděvy s francouzskou elegancí, ale africkou pestrostí. Divoká historie Konžské republiky nikdy tenhle svébytný fenomén nikdy zcela nezadusila a na obou březích řeky Kongo v souměstí Brazzaville -  Kinshasa si černí šviháci vybudovali významné postavení.


O tom, že dnes jsou tihle gentlemani populární i mimo Kongo a Afriku, svědčí řada reportáží, kniha Gentlemen of Bacongo italského fotografa Daniela Tamagniho nebo třeba krátký film a skvělá reklama pivovaru Guiness. 




Výraznou osobností La Sape a neoficiálním vůdcem byl do 24.dubna 2016 (kdy zemřel přímo na pódiu) zpěvák Papa Wemba. někdy označovaný jako King of Rumba Rock.



Já se samozřejmě nemohu se svým modelem chlapíkům z Konga ani přiblížit. Nejen odstínem pleti, taky svršky by si zasloužily jinou barvu. Nejsem si ovšem jistý, jak by třeba kombinace růžové a žluté vypadala mimo Afriku - v Novém Malíně.


Taky džíny by si na sebe skutečný sapeur neoblékl. Jenže já mám jisté závazky k názvu svého blogu a velmi tvrdou smlouvu s Levi's®.


Nakonec jsem se přece jen ještě pokusil vybičovat k nějakému výkonu a připravil následující outfit. Do snímku jsem navíc vpašoval Afriku dvěma nenápadnými prvky.


Popíjím nápoj ze samotné kolébky kávy, z Etiopie. Musím tedy přiznat, že není připravená postupem, který se v obyčejných etiopských domácnostech běžně používá. Pro ty, kdo neví, jak vypadá etiopský obřad přípravy kávy, doporučuji třeba článek na Hedvábné stezce nebo kratičké, ale výstižné video.



Dalším africkým detailem na snímku je kalimba po mé levé ruce. Jde o jednodušší variantu afrického perkusivního nástroje, který má mnoho různých názvů jako třeba mbira, sanza nebo nyunga nyunga.


Velmi populární nejen v Africe jsou ve hře na tenhle nástroj hned tři ženy ze Zimbabwe. Sedmdesátiletá Stella Chiweshe a dvě mladší krásky Hope Masike a Chiwoniso Maraire. Ta druhá bohužel v roce 2013 za dost nešťastných okolností zemřela.







Jako bonus přidávám ještě jeden klip o tom, jak může hra na kalimbu vypadat v podání Dána.


Na závěr se ještě jednou vraťme do Konga, respektive do Demokratické republiky Kongo. Pokud byste v těch názvech měli trochu zmatek, nezoufejte, je to jednoduché. Ve střední Africe spolu sousedí dva státy: Republika Kongo a Demokratická republika Kongo. To první Kongo je známé také jako Kongo-Brazzaville a to druhé jako Kongo–Kinshasa. Do května 1997 se to druhé Kongo nazývalo Zair. Jednoduché...
V hlavním městě Demokratické republiky Kongo - Kinshase se kromě Papa Wemby zrodila jedna z nejbizarnějších kapel - Staff Benda Bilili. Z původních invalidních bezdomovců jsou dnes hvězdy, koncertují po celém světě a jejich hudba má energii, kterou by mohly závidět všechny boy bandy všehomíra.


Tímhle klipem jsem chtěl dnešní příspěvek ukončit, ale vzpomněl jsem si ještě na jednu zajímavost. Demokratická republika Kongo je proslulá také svými deštnými pralesy. Po Amazonii je zde nejrozsáhlejší souvislá plocha těchto lesů. Na části této plochy se rozkládá rezervace Okapi, chránící m.j. nejrozsáhlejší populaci těchto sudokopytníků. Kdysi mě o okapi napadla taková ptákovina. Tím se pro dnešek loučím. 

2 komentáře:

  1. Dobrý článok. Vôbec som netušila, že existujú takíto očarujúci chlapíci. Outfit "sauper á la Nový Malín" je nový svetový trend! Dobreee

    OdpovědětVymazat