úterý 12. června 2018

Mellotron

Pár z mých čtenářů už asi pochopilo, že mám docela rád muziku. O tom, jak došlo k tomu, že jsem začal muziku vyhledávat a poslouchat, možná jednou napíši nějaký příspěvek. Taky to, jak se stalo, že poslouchám a pak tady předkládám muziku, kterou poslouchám, by si zasloužilo samostatný příspěvek. Dnes to bude o jednom ze dvou zajímavých hudebních nástrojů, ke kterým jsem se při poslechu hudby dostal.


Ne, to není on. O tomto "hudebním nástroji" třeba někdy jindy... Dnes to bude o mellotronu. Ten ovšem nevypadá tak přitažlivě jako ten na předchozím obrázku. Vypadá docela nesympaticky a nudně. Posuďte sami:
Mellotron je jakýmsi předchůdcem dnešních samplerů. Nechci vás unavovat technickými parametry. Pro zájemce je několik nudných dat pod heslem Mellotron. Pro drobné zpestření přikládám fotku  náctiletého VonWratha.


Já se budu věnovat přímo hudbě. Pravděpodobně prvním, kdo využil Mellotron v populární hudbě, byl britský multiinstrumentalista Graham Bond, a to ve skladbě Baby Can It Be True v roce 1965.

Tohle je sám mistr Graham Bond v černobílé a v barevné verzi.

Toto je  kapela The Graham Bond Organization


Následuje skladba, ve které byl Mellotron použit a je v klipu taky vidět



Druhou skladbou, kterou si dnes pustíme, je Strawberry Fields Forever kapely, o které se dnes učí děti  na prvním stupni základní školy.
Já se s Beatles setkal v minulém století jako žáček ZŠ. Od kamaráda, který byl z jedné poloviny Bulhar a z druhé poloviny Řek, jsem si vypůjčil magnetofonové pásky, abych z nich dostal na magnetofonové kazety svoje první úlovky hitů. Mnohé z nich složil John Lennon.


On to mohl být taky Paul McCartney. Tenkrát jsem ještě neměl o Beatles tolik informací a vnímal jsem je jako celek.


O něco později jsem byl schopen být při lovu hudby systematičtější a začal si o kapelách, jejich členech, jejich diskografii apod. vést sešit. Tehdy jsem se poprvé setkal (aniž bych o tom zatím věděl) s Mellotronem. Slyšel jsem album Magical Mystery Tour a skladbu Strawberry Fields Forever.


Tady je druhá hudební ukázka. Přeji vám všem, ať si skladbu vychutnáte jako já. Úvodní flétny skladby jsou zahrány právě s využitím Mellotronu.


Možná budete chtít o Mellotronu slyšet něco z úst nejpovolanějších  Paul McCartney o něm něco málo řekne, zahraje na něj a k tomu i zazpívá.



Mnohem později než k Beatles jsem se dostal k dalším dvěma kapelám, které v dnešním příspěvku připomenu. Nevím, proč jsem dal přednost King Crimson. Nejspíš jsem si kapely poskládal podle abecedy. O tom, kdo mě první přivedl k těmto muzikantům mám připraveno delší povídání. Třeba z toho bude nějaký další příspěvek. Pokud se budu držet naznačeného postupu, začnu opět hlavní postavou King Crimson. Na rozdíl od Beatles si z této kapely nepamatuji nikoho jiného, než Roberta Frippa.



V King Crimson se vystřídala celá řada hudebníků. Zájemci o podrobnosti naleznou informace pod heslem (voilà) King Crimson.


Na dalším obrázku je asi nejzajímavější obal King Crimson - obal LP Lizard. Mellotron je slyšet na většině jejich skladeb, takže obal tu není vůbec od věci.


První obrázek tohoto příspěvku je z alba In the Court of the Crimson King.
Následuje skladba In the Court of the Crimson King, kde je Mellotron slyšet i vidět.




Poslední kapelou jsou Pink Floyd. Pink Floyd patří dnes k nejpopulárnějším rockovým kapelám, ale mně se nejvíc líbila jejich první alba. Nejraději mám album Ummagumma.

Za vůdčí osobnost kapely je možno považovat Rogera Watterse. Uvedené album se mi líbí především proto, že se na něm skladatelsky podíleli všichni členové.


Pink Floyd svoje obsazení za léta moc nezměnili. Byli to vesměs tito čtyři pánové.


Mellotron je slyšet v jejich skladbě Julia Dream, druhé straně singlu, na jehož A straně je skladba It Would Be So Nice.



Julia Dream je další hudební ukázkou.



Při hledání informací k této skladbě jsem narazil na tento pěkný obrázek. Je to ilustrace jednoho z prvních vydání knihy Alice in Wonderland.


Jakmile jsem začal lovit přímo gramofonové desky, koupil jsem si v Ostravě na nelegální burze dvojalbum Pink Floyd - A Nice Pair. Dvojalbum je složeno ze dvou samostatných alb: 
The Piper At The Gates Of Dawn a Saucerful Of Secrets.


Toto dvojalbum bylo dlouho zlatou rybkou mezi mými hudebními úlovky.


Vraťme se k Mellotronu. Dalším albem, na kterém se tento nástroj objevil je Atom Heart Mother. To je další hudební ukázka.



Posledním muzikantem, kterého bych dnes připomenul je Serj Tankian. Je to původně Armén, proto se na jeho jméno podívejme v původní podobě: Սերժ Թանգյան. 


Serj Tankian je "šéfem" kapely System Of A Down.


Poslední hudební ukázkou bude System Of A Down. Najít skladbu, ve které by se objevil mellotron se mi nepodařilo. Proto se rozloučíme jejich dílkem Chop Suey!



Děkuji za pozornost, za případné připomínky, rady a doporučení.

2 komentáře:

  1. Melotron občas používají taky Spock's Beard, jakási americká obdoba King Crimson. Dobře je ho slyšet třeba tady.

    OdpovědětVymazat