středa 6. června 2018

Mekanïk Kommandöh

Zeena Parkins

Stella Vander                           Christian Vander

Nejdříve znovu pár slov o názvu. Zatím jsme tu měli název ve španělštině, po té název latinský a katalánský, dnes je to název ještě kapku exotičtější. název v kobaištině. Bizarnost tohoto jazyka odpovídá i bizarnosti téma dnešního příspěvku.

Kobaiština je jazyk uměle vytvořený  Christianem Vanderem, francouzským avantgardním bubeníkem, skladatelem a zakladatelem zeuhl skupiny Magma. Tím se nám to trochu zamotává, neboť se nám tu objevují první pojmy, které by bylo dobré vysvětlit.

Zeuhl jazyce Kobaïan znamená nebeský. Kobaïan je jazyk, kterým se hovoři na planetě Kobaïa, což je planeta, kterou si Christian Vander vytvořil pro příběhy, které potom zhudebňoval na albech kapely Magma. Pojďme konečně k poslechu první hudební ukázky. Musím ovšem varovat. Ta hudba není nijak snadno stravitelná. Dokáže však strhnout každého, kdo se na chvíli oprostí od každodenních starostí a nechá se na planetu Kobaïa nalákat.



 Pro zájemce "refrén" v kobaištině. Pro opravdové zájemce celý text "skladby"

Ahl wëhr ïss ün ëhr /ëM
Ahl wëhr ïss ün ëhr /ëM
Ahl wëhr ïss ün ëhr /ëM
Ahl wëhr ïss ün ëhr /ëM

Určitým způsobem Magma ovlivnila celou řadu hudebníků. Nesporný vliv měla na hudebníky sdružené v hnutí Rock In Opposition. Vznik hnutí inicioval a na jeho existenci měl hlavní vliv další (nejen) bubeník Chris Cutler. 


Členy hnutí máme na dalším obrázku, jednom z prvních plakátů na společné vystoupení.


Vzal bych to od konce. Kapelu založili Fred Frith a Tim Hodgkinson v roce 1968. Působil v ní také Chris Cutler a další hudební ukázka bude právě od Henry Cow.


Jen bych zmínil, že v "klipu" je hezky vidět "typické" Cutlerovo "bubnování".

Následuje švédská kapela Samla Mammas Manna.


Je čas na další, francouzskou, kapelu Étron Fou Leloublan. Tady jsem bohužel nenašel klip z živého vystoupení, ale můžete si poslechnout alespoň kousek z alba Batelages.



Poslední jsou Italové Stormy Six. Tady musím konstatovat, že jsem jejich skladbu nedokázal  vyslechnout, takže ji nechávám k posouzení:


Měl bych dodat, že členové hnutí byly výrazně levicově orientovaní. Bylo mi to blízké během vysokoškolských let. Některá ta muzika je mi blízká dodnes, ale jejich levicovost je mi dnes cizí. Otázkou je, zda současný stav světa je až tak růžový...

Teď mě napadlo, že výbuch může být narůžovělý...


Pro ty, kteří přece jen očekávali snímek mé osoby, malý dárek, či spíše trest, na závěr.



Žádné komentáře:

Okomentovat