pátek 4. března 2016

Tim & Lisa

Tvář hladce oholená břitvou, perfektně zastřižený plnovous, knír tvarovaný voňavým voskem... Obliba úpravy mužského obličeje pomocí různých tradičních metod v posledních letech roste.


Stejně tak roste počet holičství, která se stávají něčím víc - oázou klidu, pánským klubem, místem se závanem starých časů. Atmosféra nových holičství, barbershopů, zaujala britského fotografa Tima Collinse, který žije v Nizozemí.

Holičství a lidé v nich  jsou nejčastějším objektem na fotografiích z jeho portfolia. Kouzlo těchto míst dokáže skvěle zachytit díky svému nezaměnitelnému stylu. Z jeho fotografií čiší chlapská pohoda v tom nejlepším světle.

Přemítám nad svými návštěvami holičství. Jako malý kluk jsem tyhle chvíle nenáviděl. Holič, ke kterému jsem chodil, neustále brblal, že se furt vrtím a já pak zase brblal, co to se mnou provedl.


Na vojenské katedře, kterou jsem musel navštěvovat během vysokoškolského studia, jsme museli chodit s precizně upraveným střihem. Chodili jsme se spolužákem k jedné pěkně vyvinuté holičce a její dotyky doprovázené vlnami vůně z jejího výstřihu byly slušnou náplastí na to, že nemůžeme chodit zarostlí, jak nás napadne.


Dalším typickým objektem Collinsových fotografií jsou vousáči. Například na snímku nahoře jsou portugalští modelové při focení v Lisabonu.  Podobné týpky pak fotí při nejrůznějších příležitostech v Evropě, ve Spojených státech nebo v Turecku.



Další snímky je možné najít na webu Tima Collinse, profesionálním profilu na FB a profilu osobním.

Vedle holičství Collins často navštěvuje také osobité obchody s džínami. Na fotografii je on sám v proslulém obchodu De Rode Winkel v Utrechtu.


Méně, ale přece jen, fotí Tim Collins mimo město. Na následujícím snímku je jeden ze snímků z místa, které se jmenuje Devil's Kitchen a leží v národním parku Snowdonia ve Walesu.


Tim Collins je bývalý muzikant. Není tedy divu, že se na jeho fotkách objevila i zajímavá kapela. Oriental Jazzband hrají směs jazzu z New Orleans a rock 'n' rollu a na závěr si dáme jeden jejich klip. Fotka vznikla na zajímavém místě. V baru Café De Dokter, který patří mezi nejstarší bary v Amsterdamu a je zde zřejmě barem nejmenším. Vleze se do něj maximálně 15 hostů.


Fotografie baru mě inspirovala k dnešnímu hudebnímu příspěvku. V baru se stejným kouzlem natočila příjemný klip irská písničkářka Lisa Hannigan ke skladbě I Don't Know.



Lisa je zároveň takovou příjemnou protiváhou vůči drsným chlapům na snímcích Tima Collinse.


Její hudba a její texty jsou stejně křehké jako ona. Píseň I Don't Know má také učesanější verzi klipu.



Na závěr ještě Oriental Jazzband a My baby just cares for me.

Žádné komentáře:

Okomentovat