neděle 10. července 2016

Idda van Munster

Když jsem se díval na své předchozí příspěvky, napadlo mě, že by to chtělo pro změnu nějakou hezkou tvářičku.


Bez velkého váhání jsem vybral bloggerku s pseudonymem Idda van Munster. Vlatním jménem Aida Đapo pochází z Bosny a Hercegoviny, vystudovala farmacii a sama sebe označuje jako vintage dívku žijící v moderním světě. (Twitter, Facebook, Instagram, Blog.)


V roce 2013 ji web Beautiful Women Pedia označil za nejkrásnější ženu světa. Nechala za sebou takové hvězdy, jako je Candice Swanepoel, Eva Mendes, Monica Bellucci, Adriana Lima nebo Megan Fox. Zdůvodnění tohoto ocenění je zcela výmluvné, pokud si je přečtete v Aidině mateřštině:

“Očaravajuća mlada dama iz Bosne, izuzetno karizmatična, obrazovana, talentirana, duhovita, a njena originalna ljepota i jedinstven stil života čine je posebnom”.



Idda se ve svém stroji času pravidelně vrací do období dvacátých až šedesátých let minulého století. Inspiraci prý prvně začala nasávat ve filmových magazínech přítelkyně svého otce, kde se jako malé děvče poprvé setkala se "zlatým věkem Hollywoodu".
Mám podobnou zkušenost. Coby malý chlapec jsem občas listoval časopisem Magazín kina, což byl jeden z mnoha příkladů uvolnění atmosféry v ČR v polovině šedesátých let. Módu jsem nesledoval, spíš mě zaujaly fotografie hereček, o kterých jsem měl teprve později zjistit, že jsou to velké hvězdy filmového plátna.


Idda v rozhovorech tvrdí, že již v předškolním věku vyžadovala od rodičů účesy, které viděla ve zmíněných magazínech. Prý se jednou rozhodla, že nepůjde do školky dříve, než ji účes náležitě upraví.
Já kdysi rodičům udělal scénu, když jsem ve výloze obyčejného obchůdku zahlédl džínovou košili Wrangler. Bylo to v té době něco podobného, jako byste při přebírání hrachu narazili na diamant. Košile mi bohužel byla velká a já se za tuto nespravedlnost náležitě mstil.


Hledal jsem nějaký relevantní článek o tom, proč je dnes tak populární vracet se (nejen v módě) tak hluboko do dvacátého století. Při hledání jsem nějakým způsobem narazil na sympatický web architektonického studia Free architects Praha. Je tu mj. i povídání o oblibě vintage a retro, ale víc mě zaujal jejich kvíz Najděte svůj styl! Jednoduchým a hravým způsobem se tady dozvíte, jaký styl vám nejvíc sedí.
O důvodech obliby návratů do počátků dvacátého století jsem se nic nedozvěděl. Nakonec mi to moc nevadí, stačí mi pěkně se kochat.


Přemýšlel jsem, co bych si vzal na sebe na rande s Iddou/Aidou. Nakonec jsem musel konstatovat, že bych jen tak nebyl schopný doladit nějaký svůj outfit do takové dokonalosti, jako to dělá ona. A tak jsem se nakonec smířil s tím, že bych jí maximálně mohl zaujmout konceptem svého stylu "gardensexuál" a dělat ji třeba zahradníka.



Pak jsem ještě narazil na její fotografii v námořnických šatičkách a narychlo vytvořil outfit kapitán/plavčík:


Není to dokonalé, ale třeba bych to mohl okecat povídáním o tom, že jsem hrdým majitelem potoka. Je sice suchý (už jsem zde uváděl jeho pracovní název "suché, slepé rameno mrtvé řeky), ale vlastníma rukama jsem jej vybudoval. Bylo to vlastně díky zajímavé náhodě. 


Když jsme zahradu zakládali, bylo potřeba několik tun zeminy. Tu jsme sháněli různým způsobem. Jeden obecní úřad nabízel hromady hlíny jen za odvoz. Když nám to sem náklaďáky postupně vyklopily, zjistili jsme, že většinu obsahu tvoří krásné říční kameny. Dnes je z nich tedy kus potoka. Na obhlídku potoka je samozřejmě nutný náležitý oděv.





Také v prvním dnešním hudebním příspěvku se Idda van Munster objeví. Musím podotknout, že je to jediný důvod, proč jsem sem ten klip zařadil. Doposud jsem vždy svoje povídání doplňoval muzikou, která se mi líbí. Tohle je úlet: 


Další příspěvek se sem dostal proto, že kapela My Babe vystupovala včera kousek tady za domem v Mohelnici a za týden budou na Colours of Ostrava. Doporučuji! Jejich muzika a zpěvačka a kytaristka mě hodně zaujaly.



Do posledního klipu jsem vybral kapelu Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, která stojí za pozornost díky muzice, půvabné zpěvačce i třeba díky tomu, že žádní dva členové nejsou ze stejné země.


2 komentáře:

  1. K dnešnímu povídání bych si dovolila doporučit něco od od Caro Emerald. Třeba tohle: https://www.youtube.com/watch?v=74LXx0wSqMI
    Moc ráda sem chodím, někdy si příspěvek šetřím až na večer, až bude čas poslechnout si i skvěle vybíranou muziku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc mě těší Váš zájem. Caro Emerald sem opravdu perfektně sedí. Mám moc rád její muziku a líbí se mí i jako žena, která se nestydí za své výrazně ženské křivky. Myslím, že se nějaký její klip bude perfektně hodit právě do příspěvku o ženách s výrazně ženskou postavou. :-)

      Vymazat